Южната част на Израел е затворена. Военни блокади: никой не може да влезе и да излезе от местата си на пребиваване. Висока степен на тревога навсякъде. Всички погледи са насочени към границата с Газа.

Какво се случи?

Преди няколко дни в Дженин (Самария) израелските сили за сигурност арестуваха издирван организатор на терористичната групировка “Ислямски джихад”.

Поради това Израел се страхува от гнева на групировката, която е базирана в Газа, и затова стотици хиляди евреи са под строга блокада.

Точно от другата страна на границата няма блокиране, тъй като арабите се движат свободно, наслаждават се на плажа, работят и се забавляват. Те не изпитват страх от евреите или от израелската страна на границата. Не изпитват никакво безпокойство.

Евреите обаче се тресат от страх какво могат да предприемат арабите като отмъщение за израелската дързост да арестуват голям убиец на евреи.

Какво ще решат да направят джихадистите? Кога? Къде?

Властва несигурността.

И понеже сме в неведение, влаковете не се движат по своите маршрути, колите не се движат по пътищата, децата не ходят на летен лагер, родителите им не ходят на работа, а плажовете са празни.

Кога военните ще информират евреите, граничещи с Газа, че опасността е преминала?
Кога е следващият път когато ще им кажат да спрат живота си и да се скрият отново от арабите в Газа?

Все още не е изстреляна нито една от стотиците хиляди ракети, тунели и каквото и да е друго, които навлязоха в района, веднага след като последните евреи бяха изгонени (на 9-10 ав през 2005 г.), но евреите вече се разбягват и крият.

Днешният странен сценарий е бил немислим в дните, когато еврейските общности са накарали пустинята да цъфти; преди Израел да подари обещаната земя на арабите и брутално да изгони хиляди свои (евреи) от тези територии.

Съмнявам се, че според Бог това е била добра идея.

Мнозина от нас си спомнят не много отдавна една почти противоположна реалност.

Няма нужда да описваме тази реалност; как арабите не смееха дори да си помислят за това, което днес се е превърнало в нещо обичайно. Как евреите не изпитваха никакъв страх. Как арабите изпитваха страхопочитание към евреите.

Само преди няколко години, но все едно е било на друга планета!

Как, по дяволите, стигнахме дотук?

Мисля, че вече знаем отговора. Това не е ново явление. То обаче само се влошава, тъй като се преминават нови червени линии по пътя към все по-голямо разочарование, несигурност, разочарование и отчаяние.

Израел не е слаба, бедна страна от третия свят.
Напротив, всяка икономическа, инфраструктурна, военна и технологична, селскостопанска мярка говори за главозамайващ успех.

Така че защо е това отчаяние? Защо е страхът?

Защо тази класическа история на успеха е заложник на банда примитивни убийци?

От нас се очаква да се учим от миналото си. Учат ни, че всяко пророчество, което е записано в Библията, се отнася за всички бъдещи поколения.

Не е нужно човек да е библейски учен, за да забележи, че съвременните наследници на провалилите се израелски царе не са запознати или не се интересуват от предупрежденията на нашите велики пророци.

Всяко високомерно, егоистично, богохулно действие на древните се повтаря от съвременните модели

С какво народът на Израел заслужава това ръководство?
Защо сме толкова унижавани от една презряна сган в нашата земя?

Наистина ли израелците не разбират, че са унижавани, или са толкова хипнотизирани от лидерите ни, които ги уверяват, че това е нормално и е цената за мира или за одобрението на езичниците, или цената за спокойствието?

Те обясняват, че това е неразрешима “ситуация” и няма решение, за което да се осмелим да помислим.

Национална/религиозна гордост, пълна вяра в справедливостта на нашето присъствие в нашата земя – са понятия, които представляват много по-голяма заплаха за нашите лидери, отколкото ракетите, които се изсипват върху нас. Човек може да се скрие от ракетите, но не и от заплашителните истини. Този сценарий е написан преди хиляди години. Невероятно!

Тази сутрин чух интервю с една нещастна жена, която е била затворена извън Газа.

Тя се оплакваше горчиво от какво?

За абсурдността и унижението на евреите от една могъща нация, които са наказани за това, което някакви отрепки араби могат да направят?

Дали от осъзнаването, че този унизителен абсурд трябва да приключи сега и никога повече да не се връща?

Не, тя беше възмутена от това, че правителството не е предложило финансова компенсация на израелците като нея, които губят доходи поради “ситуацията”.

Кога най-накрая ще приключи “ситуацията”?

Шалом Полак е тур гид, който живее в Израел след като прави алия от САЩ преди повече от 20 години. https://facebook.com/267258333655370/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *