Чувствам, че съм научил много за Израел, откакто направих алия в нашата любима еврейска родина през 1977 г.

Несъмнено, но все пак, след всички тези години, си задавам един въпрос: дали това е страната, за която мечтаех и която направих свой дом, или тя се промени коренно в някакъв момент?

Може би просто не съм виждал нещата такива, каквито са, тъй като съм бил с много розови очила.

Може би просто съм бил наивен, а може би съм попаднал в общия капан на когнитивния дисонанс – да виждам нещата такива, каквито трябва да бъдат?

Може би харедимите са били прави. Може би все още не е било подходящото време? Светостта не може да бъде постигната от присмехулници и богохулници?

Може би арабите са били прави; не сме имали право да нахлуваме в земя, която не е наша?

Може би асимилаторите са били прави. Истинският просветен начин за решаване на “еврейския проблем” е бил да се асимилираме в просветеното човечество и да забравим цялото нещо?
Може би съм грешал и съм живял в свят на мечти?

Защо да живея в такава сложна и проблемна страна, в която корумпираното съсловие се отнася брутално към светите евреи и глези арабите, които се стремят към нашето унищожение?

Честно казано, ако не вярвах в Създателя на всичко и неговите пророци, нямаше да съм тук за по-дълго от едно посещение.

Аз обаче съм свидетел на изпълнени пророчества и на Неговите чудеса постоянно Няма място на земята, където да живеят по-хубави, наистина героични хора. С тези войни Бог ще извърши чудесата, които ни очакват.

От моите учители съм научил, че няма да има трето унищожение и изгнание.

Бог не ни е довел дотук след толкова много и толкова дълго време, за да ни изостави. Бъдещето на евреите и на еврейската история е само тук. Изгнаниците бързо изчезват. Няма да има повече такива.

След разрушаването на втория Храм и изгнанието равин Акива и някои равини гледали опустошения Храмов хълм. Когато видяли лисиците да бягат от мястото на светите места, те се разплакали. Равин Акива се разсмял.

Попитали го: защо се смееш? A той отговорил: “Сега, когато видях, че пророчеството за разрушението се е изпълнило, съм уверен в пророчеството за изкуплението. Другите му казали: “Акива, ти ни утеши”.

Равин Акива не доживял да види изпълнението на пророчествата и чудесата, които виждаме днес.

Ние обаче можем като него да се засмеем.

Бог има план!

Шалом Полак, израелски екскурзовод ветеран, е роден и образован в Ню Йорк, има класическо еврейско образование и магистърска степен по международни отношения. Шалом се премества в Израел през 1977 г. и работи като журналист и професионален екскурзовод. Служи в израелските военноморски сили, изнася лекции за Близкия изток и продължава да изучава Тора в Йерусалим. За да научите повече, посетете уебсайта му: www.shalompollacktours.co.il .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *