Мичъл Бард

Застъпниците на Израел могат и да се оплакват от двойните стандарти, но това няма да промени нищо. Нека опиша бойното поле, на което те трябва да се отстояват.

За много от нас лицемерието в света, когато става въпрос за Израел, е очевидно и двойните стандарти, прилагани към единствената еврейска държава, са явно антисемитски.

Обикновено ние мислим за тези пристрастия, когато възникнат въпроси, пряко свързани с Израел, но това може да стане още по-очевидно за другите, ако вземем предвид вероятния отговор за това, което би се получило ако Израел копира някои от политиките и дейностите на други страни.

Представете си реакцията, ако …

Израел обяви, че планира да забрани клането на халал. Върховният съд на Европейския съюз постанови през 2020 г., че държавите могат да забранят ритуалното клане (включително от евреи) за насърчаване на хуманното отношение към животните. Колко силено според вас би бил осъждането, ако Израел кажеше на мюсюлманите как да практикуват своята религия?

Израел реши да разпусне мюсюлманските граждански групи и започне да затваря джамия, където хиляди се покланят, както направили французите наскоро? Погледнете фурора около дейностите на Израел, свързани с Храмовата планина, дори когато десетки хиляди мюсюлмани се молеха там на последния си свят ден.

Ами ако Израел забрани на мюсюлманите да носят забрадки? В друго решение Съдът на ЕС заяви, че компаниите могат да забранят хиджаба, ако това е оправдано от необходимостта на работодателя да представи образ на неутралност пред клиентите. Франция забранява носенето на забрадки в държавните училища от 2004 г. За разлика от европейците, Израел не се чувства застрашен от мюсюлманско облекло, а жени могат да се видят в хиджаби на плажа в Тел Авив и по улиците на Йерусалим.

Представете си Израел забрани за мюсюлманските жени да носят воал на цялото лице? Франция за първи път въведе забрана през 2010 г. През април Швейцария стана последната европейска държава, забранила никаба. Други държави с пълни или частични забрани включват Белгия, България, Австрия, Дания, Холандия и Норвегия. Немислимо е Израел да помисли, камо ли да им се размине, ако правителството реши да наложи глоба или да арестува жени за носене на забрадки.

Израел да забрани на мюсюлманите да строят минарета? През 2010 г. швейцарската конституция забранява строителството на минарета. Израел никога не би направил това, разбира се, но имаме индикация за реакцията от случилото се, когато Израел временно заглуши високоговорителите от минарета в Стария град, за да не заглушат церемониите на Йом Хазикарон на Западната стена. Йордански представител нарече акцията „провокация срещу мюсюлманите по целия свят и нарушение на международното право и историческото статукво“. Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО единодушно прие резолюция, осъждаща Израел.

Израел забрани на мюсюлманите да приемат исляма. Според Хюман Райтс Уоч, в Индия има наредба за забрана на незаконното религиозно обръщение и изисква всеки, който иска да се обърне, да потърси одобрение от областните власти, като предвижда наказание до 10 години затвор за покръстване на друго лице чрез принуда, измама, погрешно представяне или подбуждане. Докато този закон привидно се прилага за всички принудителни религиозни обръщения, прилагането до голяма степен е насочено към мюсюлманските мъже в индуистко-мюсюлманските отношения. “Законът има за цел да обезкуражи индуските жени да се превръщат в брак с мюсюлмански мъже. На евреите и на християните в Израел не им е забранено да приемат исляма.

Отново имаме представа за това как ще бъде третиран Израел въз основа на критиките към израелския закон за сигурност (който наскоро не успя да бъде подновен), забраняващ на палестинците от Западния бряг, които са женени за израелци (в повечето случаи мюсюлмани) да станат израелски граждани.

Израел прие закон, предназначен да предотврати ислямския сепаратизъм, като позволи по-голямо наблюдение на мюсюлманите, изисква строг религиозен неутралитет за държавните служители и частните изпълнители на обществени услуги и затруднява мюсюлманите да обучават децата си у дома.

Франция прие точно такъв закон миналата седмица. Израелското правителство със сигурност е загрижено за ислямския екстремизъм; въпреки това няма ограничения по отношение на заетостта на мюсюлманите (извън някои сектори на националната сигурност), образованието е задължително, но родителите могат да получат изключения от домашното училище, а еврейските екстремисти се наблюдават, както и радикалните мюсюлмани. Най -добрият показател за толерантността на Израел към типа сепаратизъм, от който се страхуват французите, е присъствието в Кнесета на арабски политици, които възразяват срещу това Израел да е еврейска държава и ислямист, който е приветстван в правителствената коалиция.

Уви, не чуваме призиви за джихад срещу Европа. Организацията на обединените нации не приема резолюции, осъждащи различните начини, по които мюсюлманите са дискриминирани извън Израел. Хюман Райтс Уоч и Amnesty International пишат доклади, за да популяризират разказа за широко разпространената „ислямофобия“, но за разлика от публикуваните за Израел, те получават малко внимание. Левичарите и защитниците на мюсюлманите, които крещят „ислямофобия“ при най-слабата критика на исляма или мюсюлманите мълчат. Студентите в колежа не се събират за прекратяване на дискриминационните практики на европейските правителства спрямо техните мюсюлмански граждани.

Ето това е положението

Мичъл Бард е външнополитически анализатор и авторитет за отношенията между САЩ и Израел, който е написал и редактирал 22 книги, включително „Арабското лоби“, „Смърт на неверниците: Войната на радикалния ислям срещу евреите “ и „ След Анатевка: Тевие в Палестина“.

Източник: https://www.israelhayom.com/opinions/time-to-put-an-end-to-double-standards/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *